Kombinacijom lamela sa nosačima raznog oblika, formiraju se brisoleji kao efikasna toplotna zaštita svijetlih otvora fasade i objekta.
Pravilnim izborom tipa nosača brisoleji osiguravaju ravnomjernu raspodjelu sunčeve svjetlosti u prostorijama i sprječavaju akumulaciju toplote. U zavisnosti od oblika nosača lamela, lamele se mogu postaviti pod raznim uglovima (obično 25, 30 i 45), dok nosači lamela mogu biti postavljeni vertikalno i horizontalno.
Brisoleji se uglavnom pričvršćuju na fasadu fiksno, oni pored zaštite od sunca predstavljaju ujedno i jedan vrlo estetski element oblikovanja fasade. Nedostatak fiksno postavljenih brisoleja je u nemogućnosti regulacije zasjenjenja u zavisnosti od intenziteta svjetla.
Zbog toga postoje i noseće konstrukcije brisoleja koje omogućavaju pokretanje ili okretanje brisoleja, što se postiže primjenom odgovarajućeg okova. Brisoleje je moguće izvesti u svim bojama po RAL karti.

 

Ravnomjerna raspodjela sunčeve svjetlosti
Kada je temperatura vanjskog vazduha -10oC, pri temperaturi unutrašnjeg vazduha +20 oC, temperatura unutrašnje površine stakla noću iznosi namanje 17,3 oC, dok je kod običnog dvoslojnog stakla samo oko 9oC. U ljetnom periodu vanjske roletne mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 6-8 oC. Roletne nisu samo najbolja zaštita od vremenskih uticaja, već i odlična zvučna izolacija. Ugradnjom rolet-kutije postiže se zvučna izolacija od čak 53dB.


Fiksni Brisoleji

Osnovne karakteristike:
– Osno rastojanje oslonaca: 2000 mm (cca)
– Širina lamela: 112,5 -230 mm
– Način ugradnje: vodoravno, okomito i kombinovano


Pokretni brisoleji

Osnovne karakteristike:
– Osno rastojanje oslonaca: 2500 mm (cca)
– Širina lamela: 220 i 400 mm
– Način ugradnje: vodoravno i okomito
– Pogon: ručno i pomoću elektromotora
– Motor pokreće do 20m2