Fasade

Polustrukturalne fasade

Zahvaljujući novim tehnologijama i materijalima za međusobno povezivanje različitih materijala, spoj između aluminijuma i stakla može se izvesti tako da su vidni aluminijumski profili minimalni. Kod polustrukturalnih fasada postoje aluminijumski držači koji su vidni u fasadi u minimalnoj mjeri (oko 2,5 cm + fuga). Otvaranje prozora se vrši isključivo oko gornje horizontalne osovine prema spolja
(od objekta). Izgled na fasadi je isti kod otvarajućih, fiksnih i parapetnih dijelova fasade. Spoljašnje poklopne i ukrasne maske moguće je oblikovati, bojiti i naglašavati po željama.

Vidni aluminijumski profili minimalni

◘ Maksimalnu zaštita od atmosferskih uticaja, odličnu toplotnu zaštitu (ugodan boravak i ljeti i zimi), jer su profili koji čine potkonstrukciju sa termoprekidom, pa se izbjegavaju veliki gubici toplote i pojava kondenzacije;
◘ Maksimalna zvučna zaštita od gradske buke;
◘ Apsolutnau vodonepropustljivost u ekstremnim vremenskim uslovima;
◘ Mogućnost upotrebe različitih vrsta i debljine stakala;
◘ Veliki izbor različitih dekorativnih pokrivnih profila za
savremeni estetski doživljaj;

◘ Velika uštedu, jer se neuporedivo manje energije troši na grijanje i hlađenje objekta;
◘ Odlično zaptivanje i vatrootpornost.

Takve prednosti moguće su zahvaljujući izolacionim staklima i specijalnim vrstama stakala za zaštitu od veoma visokih, kao i od niskih temperatura. Takođe, zahvaljujući i aluminijumskim profilima koji se rade sa prekinutim termičkim mostom uz povećanu toplotnu izolovanost punih dijelova fasade.

Strukturalne fasade

Fasada zgrade je vizuelno najupečatljivija za posmatrača, a često je i najpresudnija za izbor potencijalnog kupca. Po svojoj estetskoj strani i po postignutim odličnim performansama, staklo se nametnulo kao jedan od vodećih građevinskih materijala kada govorimo o fasadi. Danas u XXI vijeku je nemoguće zamisliti poslovni ili stambeno – poslovni kompleks bez velikih staklenih površina umjesto klasične fasade, naravno riječ je o strukturalnoj fasadi.

Fasada bez vidljivih aluminijumskih dijelova

Kod ovog sistema, sa vanjske strane fasade vidljivo je samo staklo tj. nema vidljivih aluminijumskih dijelova. Savremenim rješenjima u lijepljenju stakla za aluminijum i dodatnim mehaničkim osiguranjem tog spoja, dobijaju se fasade koje bez ikakvog rizika možete ugraditi na objekte.

Klasične fasade

Sistem klasične (kontinuirane) staklene fasade formira se tako da staklene panele vidno razdvajaju horizontalni i vertikalnih nosači – Al profili koji su u punoj veličini vidljivi na fasadi, pri čemu formiraju mrežu odnosno raster sa staklenim panelima. Otvarajući otvori – prozori, otvaraju se oko vertikalne i/ili oko donje horizontalne ose. Prednosti su dobro zaptivanje, klasično otvaranje i jednostavno održavanje, pristupačne cijene.

◘ Dubina nosivih profila: 88-200 mm;
◘ Širina nosivih profila: 60 mm;
◘ Vidna širina pokrivne lajsne: 60 mm;
◘ Ostakljenje: 4-26 mm (preporuka vanjsko termički obrađeno);
◘ Dihtovanje : brtve EPDM kvalitete;
◘ Termo izolacija : pomoću brtvi i odstojnika;
◘ Završna obrada : eloksaža i plastificiranje prema RAL karti;
◘ Materijal : vučeni profil iz AlMgSi 0,5.

Alucobond fasade
Trespa

Trespa paneli su velikih dimenzija i proizvode se u četiri tipa u zavisnosti od mjesta ugradnje: Athlon, Virtuon, TopLab+ i Meteon. Njihovo homogeno jezgro sastoji se od drvnih vlakana iz evropskih borovih šuma, termički obrađenih, uz dodatak smola, i presovanih pod visokim pritiskom i temperaturom. Trespa je razvila posebnu patentiranu tehnologiju elektronskog zračenja (EBC) koja pločama daje
izvanredna svojstva. Trespa paneli se kod nas najčešće upotrebljavaju kao obloga ventilisane fasade na aluminijumskoj ili čeličnoj potkonstrukciji.

Trespa – razmišljati i pravilno odabrati

U zavisnosti od karaktera objekta, fiksiranje je vidljivo ili skriveno sa otvorenim ili zatvorenim horizontalnim i vertikalnim spojevima. Na raspolaganju su i gotova rješenja u okviru posebno definisanih Trespa sistema. Trespa sistemi kačenja osmišljeni su kako bi zadovoljili tehničke i estetske zahtjeve dizajnera, izvođača, građevinsku regulativu, kao i da bi se postigla ušteda u potrošnji materijala. Na upit možete dobiti sve pripadajuće informacije i potrebnu dokumentaciju o postavljanju, obradi i montaži Trespa panela, kao i uzorke materijala svih boja i dezena.

Kompozitne fasade

Ovo je sistem fasade u kome se zatvorenim zidanim dijelovima objekta daje Hi-Tech izgled. Na zidove objekta se prvo postavlja aluminijumska konstrukcija i izolacija od kamene vune. Na osnovnu konstrukciju se vješaju kasetirane ploče kompozitnih panela, izrađene od dva aluminijumska lima, čije je jezgro ispunjeno plastičnom masom. Debljina kompozitnih panela je standardna i iznosi 4mm, a po zahtjevu može biti i od 6mm. Veličina i boja kaseta namjenski se izrađuje za svaki objekat zasebno, prema zahtjevima kupca.

Alumil M7

M7 je termo izolovan fasadni sistem za energetsku efikasnost koji nudi kvalitetne konstrukcije sa odličnim cenovnim odnosom i ispunjava sve uslove stabilnosti i sigurnosti.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

◘ Spoljna vidljiva širina: 50 mm
◘ Dubina vertikale: 28 – 267 mm
◘ Dubina horizontale: 16,550 – 266 mm
◘ Zastakljivanje: sa EPDM gumama
◘ Debljina stakla: 28 – 50 mm
◘ Max moment inercije vertikale: Ix=1483 Iy=61,3 cm4
◘ Max moment inercije horizontale: Ix=1483 Iy=61,3 cm4
◘ Maksimalna debljina zida: 5 mm

KARAKTERISTIKE SISTEMA

◘ Vrsta sistema: Izolovan
◘ Uf: od 1,0 do 1,8 W/m2K
◘ Spoljna estetika: Standard: (sa kapama), Strukturalno
◘ Vrsta otvaranja: Fiks
◘ Gornje kačenje: POW prozor
◘ Otvaranje unutra: Skriveni prozor